Language

Upcoming events

No events

Login (admin only)

The Journey is our destination - Portugal - 09-21 Jun 2012

Zaterdag 09 Jun 2012 – 588 KM voor de boeg. Afspraak om 07H30 aan de Makro om met Yvo, Pierre, Karel, Steven, Jan en Diane naar Portugal te vertrekken… en zie daar, Titine en Beber zijn er ook, en zijn samen met ons tot “Chez Pierre” in Rocroi gereden. Dan moesten we afscheid nemen, maar het was super tof dat ze het eerste gedeelte met ons meereden. Leuke dag, geen regen, rond 19H00 zijn we aangekomen in Moulins. Eerst een apérootje in Cafe de la Grande Place, een heel mooie bistro, leek wel alsof we in de jaren 1920 waren beland. Dan een hapje gaan eten in resto Saint Laurent, naast de kerk, samen met twee Zwitserse dames, Issy en Irene, die ook op weg zijn naar Portugal.

Zondag 10 Jun 2012 – 507 Km te doen ...vertrek om 08H30. Het eerste half uurtje droog, en dan regen, regen, en nog eens regen. Na een flink stuk autoweg zouden we via de brug van Millau en binnenwegen naar Carcassone rijden, maar de weergoden waren ons niet gunstig gestemd. Dus “plan B” en een andere route. Door de regen voelen er enkelen zich niet goed, maar Pierre vertelt dat banden met een witte rand veel baanvaster zijn dan de andere, en zie daar wijle “gette” geven. … Dank je Pierre J grappig hoe een mens dat gelooft wat hem zint…..

Maandag 11 Jun 2012 – 333 KM – vertrek om 08H45 – onze eerste Col tot Ax les bains … daar lekker gegeten, en dan over de Pyreneen. Prachtige trip, heel erg mooie regio, prachtige banen, fantastisch uitzicht. Aankomst voorzien in Lleida, om 18H00, en dat verliep ook volgens planning, tot we een klein probleempje met de GPS hadden en na een klein halfuurtje “Site seeing” hebben we dan toch uiteindelijk ons hotel gevonden, dank zij een behulpzame Spaanse Dame die door Yvo gecharmeerd was.

Dinsdag 12 Jun 2012 – 420 KM - Lleida – Cuenca – Door het ruwe landschap van Catalonya. Op de heuvel het prachtige kasteel van Andorra gezien. Kilometers fantatisch landschap, niet een plaats waar we zouden willen wonen, maar echt de moeite om te zien. In de namiddag via de col “Collado Baja”, prachtige banen, leuke bochten. Maar geen enkel cafeetje open. Ik begin moe te worden, en zie de heren achter mij “kwijlen”, effe teken doen en de mannen vertrekken in Rock & Roll, en ikke erachter op een tempo van een trage wals. Van boven zien we een prachtig gekleurd meer, en eindelijk, na zo ongeveer 2H30 rijden komen we toe in de regio van de Serrania de Cuenca en vinden een cafe dat open is . Lekkere hapjes bij ons drankje gekregen, en dus, nog maar een tweede drankje genoten. Wanneer we rechtstaan zie ik de mannen hun oogjes blinken, maar ’t zal niet waar zijn deze keer… Yvo voorop, gevolgd door Jan, Diane, Pierre, Steven en Karel en ik ben vastbesloten om mee te “rocken”. Ik vang een glimp op van den dieperik, maar ik heb geen tijd, ik moet me concentreren op Jan en Yvo, de motoren huilen, van vitesse veranderen, gas geven, de moto door de bocht trekken, optrekken, hoofd recht, kijken, niet remmen, behalve als Yvo remt en “yes” deze keer laat ik me niet losrijden. Na een kleine 20 KM komen we in de vallei toe, De Fenestre del Diabolo ligt achter ons – super leuk. Pierre had in het begin een beetje afstand gehouden om me een wat speling te geven, maar hij heeft dit gat niet meer kunnen inwinnen, Steven had er de slappe lach van. ’s Avonds hebben we een gezellig tapa baartje gevonden – plezante avond, 2 flessen rose en 2 flessen rood, minus inhoud van het glas rood dat Yvo per vergissing over mij goot J

Woensdag 13 Jun – 430 KM -Cuenca – Trujillo – Eerst een beetje snelweg, en dan 200 km door de bergen van Toledo. Deze keer weinig of geen “U-bochten” gezien deze bergen in “plateau-vorm” stijgen, maar heel veel bochten. Ook hier weer een fantastisch landschap. Omstreeks 19H00 komen we toe in Trujillo, een stadje waar niemand van ons had gehoord, maar het lag in onze reis-lijn en vandaar hadden we via booking.com daar naar een verblijf gezocht. We rijden Trujillo binnen en komen via smalle steegjes op het marktplein terecht en we staan allemaal verstomd. Op het marktplein staan nog verschillende majestueuse gebouwen van de 16de eeuw, de Moorse invloed is duideijk zichtbaar. Op elke toren zitten ooievaars, misschien wel 30 in het totaal, de “jongen” nog niet meegeteld. Het hotel waar we verblijven draagt de naam “ Palacio de Santa Marta”, de buitengevel en het gedeelte binnenin zijn nog identiek. De parking van het hotel is ook speciaal, of beter gezegd vooral de weg ernaar heen is uniek en een uitdaging….

’s Avonds lekker gegeten op het marktpleintje. Weer een super leuke dag gehad.

Donderdag 14 Jun 2012 - Trujillo – Cacais – ’s Morgens worden we wakker door het gekwetter van de ooievaars, een speciaal geluid, alsof je met 2 stokken op elkaar slaat. Nu de beveiligde 16de eeuwse parking terug uitgeraken, blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De staat van de steegjes evenaart de staat van de steegjes in de 16de eeuw.. In dit smalle straatje en een wegdek dat bol staat van putten, keien en heel erg smal is, moet er een opwaartse U-bocht worden gemaakt. Jan rijdt voorop, maar zijn motor pruttelt en valt midden de U-bocht stil. Na enkele pogingen krijgt hij eindelijk de motor terug aan de praat, maar mag nu Diane helpen. Nu nog de weg naar buiten vinden, Pierre verdwijnt ergens in een steegje naar links, de GPS zegt rechtdoor en natuurlijk volgen we de GPS… deze keer een doodlopend straatje, Yvo zit in het zand tegen de wallen en geraakt er amper weg, Steven komt Diane helpen die ook al niet gedraaid geraakt. Eindelijk na een eeuwig-durende 5 minuten komen we opnieuw in de bewoonde wereld. Eerst onze pul uitdoen en van handschoenen verwisselen, we staan allemaal nat in het zweet. De enige die we niet vinden is Pierre, die heeft van dit alles niets meegekregen omdat hij deze keer niet naar de GPS, maar naar de lokale bevolking had geluisterd. Pierre gevonden en nu richting Portugal. We maken nog een halte in Evaro, een “Wereld erfgoed”, maar echt veel zien we niet. Misschien hebben we gewoon halte gemaakt in het verkeerde gedeelte van Evaro, het is warm, het leer plakt en we beslissen om door te rijden. Lisboa, een grootstad met navenant verkeer, over een indrukwekkende brug rijden we van Lisboa naar Cascais, omstreeks 19H00 lokale tijd komen we in ons hotel toe. Uitpakken, douchen en de site bezoeken. Eerst ons rally pack afhalen en Pierre begint al onmiddellijk naar iets voor Stientje te zoeken. In één van de straatjes achter de site vinden we een leuk restaurantje met een charmante kok en lekker eten. Morgen gaan we zeker opnieuw daar gaan eten

Vrijdag 15 Jun – geen KM te doen – Titine afhalen op de vlieghaven van Lisboa, dan proberen om ergens iets leuks te vinden om te eten. Makkelijker gezegd dan gedaan. We nemen na enkele KM autobaan een afrit en belanden ergens in de achterbuurt van Lisboa, niet echt een plaats waar je wil zijn. We geraken uiteindelijk uit de achterbuurt weg en vinden een leuk cafe – zeer sympathiek, en 2 tourneetjes kosten ons net iets minder dan 10 EUR. Ondertussen is het al 15H00 en we hebben nog altijd niets gegeten. Dus vandaar naar Sintra, waar ook een heel leuk kasteel te bezichtigen is. Eerst iets eten in Sintra, dan de berg op naar het kasteel, en al een geluk dat we eerst de Pyreneen hadden gedaan, want nu was deze klim een makkie. Rond 17H30 komen we uiteindelijk boven toe. Net te laat ….. dus wij terug richting Cascais, waar we nog een leuke avond hebben gehad op de site, vooral met de muziek van de Belgische groep “les Truttes”.

Zaterdag 16 Jun – een tripje van een kleine 180 KM gepland. Eerst de vuurtoren van Cabo de Roca bezocht, het meest westelijke punt van Europa , dan door naar Sintra om het kasteel te bezoeken. We reden achter een groep motards, en iemand met een “stoef-moto” kon zijn bocht niet pakken, en wijle daar met evenveel “stoef” voorbij gereden J Leuk kasteel, zelfs voor de kultuurbarbaren onder ons. Het kasteel is in 1860 gebouwd (de bouw is veel vroeger begonnen, maar vanaf 1860 is het leefbaar. Het is een gek kasteel, het heeft alle denkbare stijlen (Moors, Portugees, Oosters, sprookjes etc) en behoorde toe aan de toenmalige koninklijke Portugese familie en dit tot in 1903 (Anjer revolutie). Beneden in Sintra aangekomen wouden we in Cafe de Paris een hapje eten, maar enkele Franse motards wisten te vertellen dat ze in het “zak” waren gezet, en de prijzen waren echt wel een beetje overdreven. Dus maar verder rijden en onderweg in een restootje gegeten voor ongeveer 70 EUR en dit met 7. Aansluitend doorgereden tot in Ericera, volgens Michelin een typisch vissersdorpje. Wat wel niet vermeld stond was dat dit info was van een Michelin van tenminste 50 jaar geleden was. Ericera is nu een heel mooi toeristische vakantie lokatie geworden. Vandaar terug naar Cascais waar we van het concert van “Led Zeppelin” hebben genoten, en aansluitend zijn we in een typisch restootje, waar het personeel iets overweldigd was door het aantal klanten die plots uit het niets opdoken, iets hebben gegeten.

Zondag 17 Jun 2012 - mooie liedje duren niet lang want we moeten zo langzaam aan huiswaarts keren … 447 KM voor de boeg. Cascais – Ciudad Rodrigo - Eerst een beetje autobaan, met veel bochten, berop en bergaf - weeral prachtige landschappen onderweg. Er groeide overal wat, soms groen, soms granen en dit gaf af en toe de indruk dat we in de Sahara reden. Rond de middag zoeken we iets voor het eten, en dankzij een behulpzame inwoner vallen we daar ook weer goed. Padre (Karel) heeft zijn voet bezeerd en mankt een beetje. Na een 200 KM leuke baantjes komen we toe in Ciudad Rodrigo. Ook een heel mooi authentic stadje. Het hotel was prachtig, een vroeger groot herenhuis, op de place major iets gaan eten, en ze zie daar, de garcons wisten niet dat 4 x 14 = 56 is en niet 66 …. We spreken dan wel geen Spaans, maar onze 10 EUR hebben teruggehad J

Maandag 18 Jun 2012 – 447 km – Ciudad Rodrigo – Logrono Het begon al goed, de parking uitgeraken was niet evident – toch niet voor sommigen onder ons – dagger, dagger dagger , en natuurlijk reed Pierre weer eens achter mij J - Veel autobaan, maar als tegenprestatie hebben we een bezoek gebracht aan Salamanca ( een korte versie weliswaar J) De “PlaceMajor” was prachtig, het is een groot vierkant paleis en de binnenplaats is de Place Major. Terwijl wij van de gebouwen genoten waren enkele amateurs bezig met een stelling af te breken en al heel vlug keken we enkel nog naar die twee klungels, ’t was echt een demontratie van hoe het niet moet…. Wij hebben van Salamanca en de prachtige gebouwen genoten, de kultuurbarbaren onder ons, zijnde Steven, Pierre en Jan iets minder J

Dinsdag 19 Juni 2012 – Logrono (Spanje) – Marmande (Frankrijk). Word wakker om 05H00 ’s morgens, het regent pijpestelen, geen goed vooruitzicht want we moeten vandaag de Pyrenëen over. Al bij al valt het goed mee, nog een klein “ommetje” gedaan via Pamploma, was niet echt voorzien, maar zo zijn we ook eens door de stad gereden waar één maal per jaar de stieren los door de straten lopen. We hebben geen regen in de voormiddag, Yvo, Pierre en Junior (Steven) hebben zich in de bochten nog eens kunnen uitleven. In Saint Jean le Port, net de Franse grens over, op een terrasje een lekker gegeten en zonder het te weten zijn we de Pyereneen al over. In de namiddag begint het een beetje te regenen. In Saint-Justin(e) een glaasje gedronken (dat konden we echt niet laten J) Onze regenkledij uitgetrokken en rond 19H00 in Marmande toegekomen in “Auberge du Lion d’Or. Het gaat ook iets beter met Padre (Karel) zijn voet.

Woensdag 20 Jun 2012 – Marmande- Orleans. 487 KM. De dag begint goed, we vertrekken iets voor 08H30 richting Bergerac, dan naar Periguex. Prachtige banen, plezante bochtjes en veel zon. We rijden verder richting Limoges (waar prachtig porcelein wordt gemaakt) en zullen een halte maken in Oradour sur Glane. Dit dorpje werd zwaar geteisterd tijdens de tweede wereldoorlog. De inwoners van Oradour hebben hun dorp iets verderop opnieuw opgebouwd en het oude dorp is in de staat gelaten van de dag van de laatste aanval. In Thiviers krijgt Diane problemen met haar motor, de olie spuit uit de voorvork, de moto vol olie, Diane ook en zelfs Pierre die achter me reed heeft de volle lading gekregen. We zetten ons aan de kant en bellen de dealer van Limoges, hij kan ons jammer genoeg niet komen halen want hij beweert over geen depannage-middelen te beschikken. Dus maar naar de “Professor” bellen, over tel legt hij ons het één en ander uit. De huls van de amortisseur is naar beneden gezakt, maar we hebben geen gereedschap om dit opnieuw naar boven te trekken, ook blijkt er een vijs te zijn afgebroken, en het sturen is moeilijk – nu nog 55KM tot in Limoge rijden lijkt riskant, en bovendien zitten we op een zeer drukke weg waar je niet zomaar 40 KM/uur kan rijden. Dus maar naar Europe-Assistance bellen en wachten op een depanneur. Pierre en Steven vertrekken om iets te drinken te halen. De winkels zijn toe, maar ze zien enkele kraampjes op een markt staan. Een ouder koppel bakt er pizza’s op een artisanale wijze. Het duurt wel even, want elke pizzadeeg wordt uit het niets gemaakt, en één pizza na de andere en tussen de twee in wordt de tafel eerst nog eens proper gemaakt. Uiteindelijk komen ze met 2 pizza’s toe, weliswaar in 3 dozen want de tweede pizza was te groot voor de doos. Maar, het waren heerlijke pizza’s J. Aangekomen bij de H-D Dealer in Limoges moeten we nog een uurtje wachten alvorens de moto op de brug kan.

Oradour ligt op een kleine 30 KM afstand, en Pierre, Steven, Yvo en Titine rijden erheen. Wanneer je aankomt staat er een bord waar verzocht wordt om “stil” te zijn, uit respect voor wat er gebeurd is, maar van wat je terplekke in Oradour ziet word je vanzelf stil, wat je ziet getuigt eens te meer van de menselijke waanzin en het leed dat we mekaar aandoen.

Jan, Diane en Karel zijn in de garage gebleven en hebben ondertussen al enkele malen met ons volgend hotel gebeld omdat het niet zeker was dat de motor dezelfde dag nog zou kunnen worden hersteld. De twee bouten die de amortisseurs vasthouden zijn afgebroken, waardoor beide amortisseurs gezakt zijn

Eureka, omstreeks 18H00 is de motor hersteld – “Un grand merci au concesionaire H-D et au Mechanicien de Limoges J”.

Nu nog tanken en 187 KM verder rijden naar ons hotel, waar we omstreeks 20H45 toekomen.

Donderdag 21 Jun 2012 – Saint Aignan-thuis – we wouden niet via de ring van Parijs rijden (683 km). Tijdens de eerste tankbeurt beslissen we om onze plannen te veranderen. De weersvoorspelling zijn allesbehalve rooskleurig, het noorden van Frankrijk zou door zware onweders worden getroffen. Dus dan toch maar via Parijs (530 KM). Dicht op mekaar volgen en geen gaten laten en doorrijden tot het tweede autobaanstation is de boodschap. Na 200 km rijden en veel verkeer komen we daar eindelijk toe. We eten een hapje, maar zien de donkere wolken dichterbij komen. Terug de motor op en proberen om het slechte weer voor te blijven. Onderweg vliegt er een “gardeboe” van vrachtwagen rakelings langs Titine haar been en belandt vlak voor mij. We rijden 120 KM/uur en uitwijken is niet mogelijk, dus eventjes heel zachtjes op de achterrem, in de hoop dat dit ding iets verder schuift, maar het blijft liggen, dan maar “stuur goed vasthouden, ellebogen naar binnen en nog gas geven” en erover rijden. De stukken vliegen in het rond en onze eerste gedachte was “dank je Yves dat je ons geleerd hebt om over een band te rijden tijdens de safety lessen J….

Op de ring van Brussel staat voor de afwisseling alles weer eens stil, Jan en Yvo nemen ons op sleeptouw en binnen de korste keren zijn we de file voorbij en komen omstreeks 16H45 we toe in Cafe “Burn Out” en dit zonder enige regen. Aansluitend zijn we met partners en vrienden nog een hapje gaan eten in de Schrans.

Aan alle mooie sprookjes komt een einde – 13 dagen, 5300 KM, prachtige dingen gezien, veel gelachten, het was echt een super vakantie. Eigenlijk verdient mijn motor om vandaag een dagje uit te rusten, maar als het weer het toestaat dan gedenk ik toch om nog een tourtje te doen …..